Vanity Fair

Vanity Fair är ett klassiskt och inflytelserikt amerikanskt magasin som utkommer en gång i månaden. Den påminner lite om Vouge i det att den publicerar essäer och artiklar om många olika ämnesområden samtidigt som den har ett fokus. Där Vogue i första hand är en modetidning som ibland skriver om andra saker är Vanity Fair ett kulturmagasin som ibland skriver om mode.

Driver du ett magasin eller ett företag inom någon annan bransch? Det spelar ingen roll vilken typ av företag det rör sig om, kartonger kan ibland vara bra att ha för olika syften. Kanske håller ni på med någon typ av detaljhandel och behöver lådor för att skicka era produkter. Eller så är det så att ni ska flytta verksamheten från era nuvarande lokaler. Hos Office Depot hittar ni kartonger för alla syften, plus allt annat som behövs för att bedriva kontorsverksamhet.

Första vändan, 1913-1936

Vanity Fair grundades av Condé Montrose Nast, en amerikansk publicist och entreprenör. År 1913 köpte han ett magasin som kallades ’Dress’ som skrev reportage om herrmode. Efter uppköpet ändrade han tidningens namn till ’Dress and Vanity Fair’. Första året publicerades fyra utgåvor av magasinet och det gick bra ända fram till börskraschen 1929. 1930-talets depression ledde till att allt färre annonserade i tidningen och 1935 lades den ned, i alla fall som separat tidning. Redaktionen och delar av de stående inslagen blev istället del av Vogue. Därefter skulle det dröja fram till 1981 innan Condé Nast Publications presenterade att de skulle starta upp tidningen igen.

Andra vändan, 1983 – idag

Den här gången skulle Vanity Fair komma att bli den tongivande publikation vi känner den som idag. Publikationens främsta styrka under sin storhetsperiod var att den var duktig på att hitta duktiga skribenter och fotografer. Bland de välkända skribenterna som skrivit för Vanity Fair hittas bland andra:

  • Christopher Hitchens
  • Michael Wolff
  • Maureen Orth
  • Sebastian Junger
  • Dominic Dunne

Bland fotograferna finns stora namn som:

  • Annie Leibovitz
  • Bruce Weber
  • Mario Testino
  • Herb Ritts

Just fotoreportagen ligger bakom några av Vanity Fairs största kontroverser. Bland de foton som väckt stor uppmärksamhet och kontrovers finns bland annat fotot på en naken och gravid Demi Moore som prydde omslaget i augusti 1991. Ett annat exempel var ett foto av David LaChapelle som föreställde komikern och skådespelaren Mike Myers utklädd till en hinduistisk gudom. Det är dock inte bara tidningens fotografier som rönt stor uppmärksamhet.

2005 blev tidningen stämd av filmregissören Roman Polanski som menade att de hade förtalat honom i en artikel som publicerades 2002. I artikeln berättades om en incident där Polanski ska ha gjort sexuella närmanden mot en ung modell i samband med att denne tidigare var på väg till begravningen av hans tragiskt mördade hustru (de kända Tate-morden som begicks under Charles Mansons inflytande). Det visade sig att Polanski, som bevisligen utfört ett antal brott med sexuella motiv, inte hade begått just den handlingen. Vanity Fair tvingades därför betala 50 000 pund i böter.