LA Times

LA Times är som namnet antyder en dagstidning som har sitt säte i Los Angeles på USA:s västkust. Det är USA:s fjärde största dagstidning och den största som inte har sitt högkvarter på landets östkust.

Har getts ut sedan slutet på 1800-talet

Det första numret av LA Times kom ut den 4 december 1881. Tidningen fungerade från början som en slags lokal hejaklack. Los Angeles var vid den här tidpunkten en stad som växte enormt och LA Times hakade på tåget som ett sätt att öka omsättningen för tidningen.

Under stora delar av sin historia har LA Times varit något av en outsider i mediesammanhang. Det hade till stor del att göra med tidningens geografiska position långt borta från USA:s maktcentrum på östkusten. Under 1960-talet skulle dock tidningens profil höjas ordentligt. Under ledarskap av chefredaktören Otis Chandler antog tidningen ett mer nationellt fokus. En riktning som bland annat ledde till att den tog hem hela nio Pulitzer-priser under 60-talet, fler sammanlagt än under tidningens föregående 90 år långa historia.

Krisår på 90-talet

Under 90-talet minskade tidningens omsättning. Ett av skälen till det var att de globala förutsättningarna förändrades. Efter kalla krigets slut i samband med Sovjetunionens fall i början av 90-talet gick både tidningen och Los Angeles in i en period av nedgång. Militärindustrier baserade i Kalifornien la ner och Los Angeles drogs med stora underskott. Det här var inledningen på en lång period av sviktande ekonomiska siffror för tidningen, ägarbyten och en lång rad chefredaktörer.

Att syssla med journalistik är att vara med och förändra världen. Men det finns många sätt att göra avtryck på världen. Ett bra första steg är förstås att ha en hygglig utbildning i bagaget. Ännu bättre är det om din utbildning ger dig förutsättningar att få en ledande position. Det är precis vad du får om du skaffar en executive mba från Mgruppen.

Prisbelönt journalistik

Tidningen har varit först med att publicera ett stort antal uppmärksammade scoop. Till exempel var de först med att rapportera om Arnold Schwarzeneggers långa historia av sexuellt tveksamma beteenden i samband med hans kampanj till Kaliforniens guvernörspost. LA Times har också hamnat i skottgluggen för att ha kastat ljus över företaget Disneys stora inflytande över politiken i Los Angeles med omnejd.

De nio Pulitzer-priser som nämndes ovan är inte de enda som journalister associerade med tidningen har fått ta emot. Även under senare decennier har de publicerat uppmärksammade reportage som belönats med det prestigefulla priset. Senast journalister från tidningen fick priset var i samband med en reportageserie om en gynekolog som trakasserat hundratals elever vid University of Southern California. Det har gjort att LA Times rapportering är en angelägenhet för medier i hela världen. Inte minst rapporterades det i svenska medier om när tidningen gick igenom en rejäl kris år 2018.