Tidskrifter om musik

Den musikintresserade har många olika tidskrifter att välja mellan, särskilt om han eller hon är beredd att läsa på engelska och/eller läsa online. Den tid när vi hade massor av musiktidningar är dessvärre förbi, men det finns ett par kvar. Förr om åren fanns Okej som nådde nästan alla svenska ungdomar, Close Up som dominerade hårdrocksmarknaden och Slitz som startade som ett renodlad musikmagasin. Då under namnet Schlager.

En fördel vi har idag jämfört med förr är att musik är mer tillgänglig. Man kan enkelt sitta med sin musiktidning och ett par trådlösa hörlurar för att direkt kunna streama de band man läser om via mobilen och kolla upp om det är något av intresse.

Svenska aktiva musiktidningar

De musiktidningar som finns i Sverige idag är för den breda smaken tidningen Nöjesguiden. För hiphopare finns Gaffa och Kingsize. Samtliga dessa tre är gratistidningar som kan hittas i olika tidningsställ runt om i landet, eller online.

En av de största svenska musiktidningarna är Sweden Rock Magazine som är tätt förknippat med festivalen med samma namn. Att de har en äldre och köpstark publik, samt ett starkt varumärke i ryggen, bidrar sannolikt till att de klarar sig så pass bra till skillnad från tidningen Close Up som lades ner för några år sedan.

Internationella musiktidningar

En av de mest kända musiktidningarna är amerikanska Rolling Stone som funnits sedan 1967. De har ett brett musikaliskt anslag och blandar recensioner och olika bandreportage med fördjupande samhällsjournalistik. Det har varit en av de stora plantskolorna för amerikanska journalister.

I England fanns det länge två stora musiktidningar, New Musical Express (NME) och Melody Maker (grundad redan 1926). Dessa har dock på grund av vikande marknad fått gå ihop till en tidning. De var störst under 90-talet när indierocken och brittpopen var enorm, och det är fortfarande en stil som präglar utgivningen.

Hårdrocken är stark även internationellt och den som gillar tuffare musik har många titlar att välja mellan. Mest känd är kanske brittiska Kerrang eller amerikanska Revolver Magazine.