Svenska Dagbladet

SvD, Svenska Dagbladet, är den tredje största morgontidningen i Sverige. Den ägs av koncernen Schibsted och första gången ett exemplar av tidningen gavs ut var 1884. När de första tidningarna släpptes kostade ett lösnummer av Stockholmsupplagan 5 öre, medan landsortsupplagan kostade 10 öre. Det allra första numret som gavs ut innehöll endast annonser och en väderleksrapport. Under två års tid i slutet av 1800-talet gav man också ut tidningen som kvällsupplaga. De texter som publicerades var till en början väldigt konservativa, men förändrades senare till att bli mer liberala. Tidningen startade 1974 upp en sida som kallades “Idagsidan”. Den var banbrytande inom journalistiken. På de här sidorna skrev man om psykologi, livssyn, hälsa och filosofi, vilket var något helt nytt för dagstidningar i Sverige. Idag får Svenska Dagbladet ett statligt understöd varje år, och är en av de två tidningar som får det största beloppet. År 2017 uppgår summan på presstödet till dryga 40 miljoner kronor.

Svenska Dagbladet på nätet

Vill man läsa Svenska Dagbladet kan man antingen prenumerera på den trycka versionen eller läsa tidningen på internet. på Svenska Dagbladets hemsida hittar man till och med mer material än man gör i tidningen. På nätet kan man läsa alla artiklar, men också kolumner, annonser och ledare. Det går att starta en digital prenumeration, något som flera dagstidningar marknadsför mer och mer. Det som är tacksamt med att läsa Svenska Dagbladet på nätet är att man kan läsa den var som helst, men ändå få all information. Vill man komma i kontakt med redaktionen och tipsa om någonting gör man också det enkelt genom hemsidan. Prenumererar man på tidningen kan man ladda ner hela dagens tidning direkt i sin dator eller webbläsare. Prenumererar man inte på tidningen får man läsa ett antal utvalda artiklar, men man har inte tillgång till samma utbud som prenumererande kunder. Till och med korsorden går att göra på nätet. Att SvD har gjort nyheter så lättillgängliga på nätet är en följd av att allt färre väljer att prenumerera på den fysiska tidningen. Istället lockar de prenumeranter via nätet.

Utmärkelser Svenska Dagbladet fått

Svenska Dagbladet är en av de morgontidningar som har en stadig kundkrets. 2010 vann tidningen pris för Årets Dagstidning, tack vare att de ständigt vill utveckla tidningens innehåll och målgrupp. Under 2015 lanserade man även en ungdomstidning, SvD Junior. I den presenterades nyheter på ett sätt som skulle fånga intresset hos den yngre läsargruppen. För den satsningen blev SvD nominerade till årets tidskrift. De vann dessvärre inte priset, men nomineringen vittnar om deras framåttänk och att de månar om alla läsare oavsett ålder. SvD har kort och gott varit en tidning som är i ständig utveckling. De har en trogen skara kunder som köper papperstidningen, och de fyller sina sidor med texter i många kategorier. Är man själv intresserad av att starta en tidning är SvD ett bra exempel på en tidskrift som hängt med i tiden. Man kan skriva och beställa sina egna tidningar genom Printer.se efter att man låtit sig inspireras av Svenska Dagbladet.