Skoltidningar i Sverige

Hur många skoltidningar det finns i Sverige idag är svårt att säga, men att det finns många olika är en sak som är säkert. Det är ett mycket bra och väldigt enkelt verktyg att få ungdomar i exempelvis högstadiet att lära sig saker. Först och främst får ungdomarna skriva om saker som de är intresserade av och på så sätt öva sin svenska men också delar så som källkritik och hur man intervjuar människor ingår i detta. Skriva en skoltidning kräver från elevernas sida erbjuder ofta frihet under ansvar och ger dom möjlighet att växa som människor. Antingen kan det vara nyheter från skolan och den lokala orten eller vilken nyhet som helst som fångar deras intresse. Kanske en tema tidning kring påsk, det är enbart fantasin som sätter gränser och fantasin har väl egentligen inga gränser. Skoltidningar kanske låter gammaldags men kan utformas på många moderna och spännande sätt.

Skoltidning med falska nyheter

En högstadieskola i Nyköping väcker debatt med falska nyheter i en skoltidning. Att i dagens samhälle lära sig att granska sina källor är extra viktigt då information sprider sig väldigt snabbt, oavsett om det är sant eller falskt. Därför var det en uppgift som engagerade och samtidigt var väldigt lärorik. Den falska artikeln kom att dementeras men det var ändå ett praktiskt och tydligt exempel som visar hur snabbt det går i dagens internetbaserade samhälle då en nyhet sprids. På så vis lärde sig eleverna att ta allt med en nypa salt och tänka efter en extra gång när de läste något på exempelvis sociala medier. Att skriva en skoltidning kan på så många sätt vara rolig och lättsamt om man hittar vägar att få med eleverna. Det kan vara en utmaning som lärare men samtidigt en utmaning som kan ge stor belöning. Engagerade elever som tycker att skolarbetet är spännande kommer ge utdelning för båda parter. Starta därför en skoltidning redan idag och låt eleverna utvecklas på många områden.

Skriv i skoltidningen

Det saknas inte ämnen att skriva om då det kommer till en skoltidning, men vissa ämnen kanske är mer passande än andra. Ett ämne som kan vara både viktigt och återkommande två gånger om året är information om högskoleprov. Vissa elever i gymnasiet kanske inte har högsta betyg i allt men har drömmar om att bli läkare eller något annat som kräver högsta betyg. För dessa är högskoleprovet kanske enda chansen att komma in. Då går det att skriva artiklar både om vad högskoleprovet egentligen är och hur man tränar på bästa sätt till det. En idé till artikelserie kan vara att följa någon som tränar till och genomför själva provet. En skoltidning kan både ge information och hopp om den på ett genomtänkt sätt utformas. Varje år utses Sveriges bästa skoltidning vilket kan vara ett roligt mål att sträva mot. Det är bara att skriva så pennan ryker omgående.