Tidskrifter för skriv- läs- och språkintresserade

Om du tycker om att skriva, är tidningen Skriva ett måste. När tidskriften först grundades var en del rädda för att det inte skulle finnas så mycket att skriva om just detta ämne, men det visade sig att det finns ett outtömligt kunskapsförråd att ösa ur. Skrivande är ett hantverk som alla andra och det finns alltid nya tips om hur du kan förbättra skrivarkonsten. I tidskriften finns författarporträtt, råd om hur du skriver allt från deckare till poesi, hur du bygger upp en spännande story och beskriver trovärdiga, intressanta karaktärer. Men det märks ganska snart att det egentligen inte finns något rätt eller fel när det gäller skrivande. Det finns många tillvägagångssätt, alla författare gör olika och du kan välja att ta efter de tips som passar dig bäst.

Tidskriften Skriva är alltid inspirerande och ger tips om hur du sätter igång och slutför dina skrivprojekt. Det ges råd om hur du kontaktar olika förlag, men också hur du kan ge ut din bok på egen hand. I varje nummer utlyses en bildtävling där du får skriva den inledande texten till en berättelse, du får använda endast 25 ord kopplat till ett foto. Hur rofyllda och ibland intetsägande bilderna än är, lyckas det alltid komma in fyndiga bidrag med oväntade associationer till bilden. Fantasin hos skribenter runt om i Sverige är det inget fel på och var tredje person drömmer om att bli författare sägs det. Kanske vill de allra helst flytta utomlands, skaffa ett hus i solen genom mowido.se och leva på sitt skrivande.

Det blir många boktips i tidskriften Skriva, nya författare och deras böcker presenteras, men om du letar efter boktips är ”Vi läser” tidskriften att rekommendera. Självklart finns det författarintervjuer och många, många boktips i korthet i denna tidskrift. Längst bak i tidskriften finns en lista på alla böcker och författare som presenterats i tidskriften så att du lätt kan påminna dig vad du vill läsa härnäst.

Språktidningen är en annan tidskrift som är en guldgruva för den som är språkintresserad och vill veta ords ursprung och betydelse och hur man uttrycker sig grammatiskt korrekt. Ett mycket intressant inslag är en faktasida om främmande språk och korta fakta om till exempel hur många verbformer som finns. Svenska är ett språk med ett fåtal verbformer, och den som tragglat med tyska verb böjda efter person vet att det inte är helt lätt att lära sig, men jämför då med att Språktidningen skrev, att du i bulgariska kan böja ett verb på hela 3000 sätt!

Jag rekommenderar starkt dessa tidskrifter som kommer att förbättra ditt språk, din förmåga att redigera texter och bredda ditt läsande.